Omul digital Inapoi

Pasiunea mea, fotografia...

Rating loading ... Tweet it Share it

Autor: Dan Mihu

Editie: Iul. - Aug. 2008

Etichete: benQ , canon , nikon , Fuji , Finepix , Powershot , Coolpix , Solio

E drept, doar prima parte a frazei a fost rostită ferm, dar continuarea mi s-a părut subînţeleasă, aşa că am început să mă interesez ce aparate supercompacte de fotografiat ar trebui luate în vacanţă, la munte sau la mare, în orice împrejurare.

Mi-am amintit de bătrânul Liubitel căpătat de la bunici. Renunţasem la el într-o eră în care nimeni nu dădea doi bani pe fotografia digitală. Rezoluţiile abia treceau de 1 megapixel, iar forma aparatelor nu se deosebea de cea a omoloagelor pe film. N-am fost atât de vizionar încât să îmbrăţişez direct noua tehnologie. Am preferat un Kodak sănătos şi abia relativ recent m-am lăsat sedus de uşurinţa în utilizare a camerelor digitale. Şi bine am făcut, căci tehnologia a evoluat fulminant. Poftiţi, aşadar, patru bestii delicate. Suple, dar puternice, frumoase, dar nu cochete – pentru că pe bărbaţi ar trebui să îi intereseze stilul, nu fasoanele.

Fuji Finepix Z200fd este aşteptat în această vară. Rezoluţia este de 10 megapixeli, zoom-ul de 5x, o valoare superioară faţă de ceea ce oferă în mod curent concurenţa – totul într-un aparat de numai 2 cm grosime. Generosul ecran LCD, cu o diagonală de 2,7 inch, poate afişa până la 100 de thumbnail-uri într-o matrice de 10x10, pentru a facilita navigarea de la una la alta. Are un sistem avansat de stabilizare de imagine şi de recunoaştere a feţelor. Bazat tot pe recunoaşterea facială este şi sistemul de declanşare întârziată. Adică îţi pui iubita în cadru, setezi gradul de apropiere („Near”, „Close-up” sau „Super-Close”) şi fugi repede în faţa obiectivului. Aparatul aşteaptă până când te aşezi la distanţa presetată şi abia atunci face poza.

N-o să vă vină să credeţi, însă BenQ DC T800 îl bate pe Fuji la dimensiuni. Nu doar mai subţire decât acesta (14,9 mm grosime!), dar are şi un ecran mai lat (fix 3 inch). Deşi zoom-ul optic este de numai 3x şi rezoluţia se încadrează în limitele gamei (8,1 megapixeli), BenQ poate şi el să recunoască până la nouă feţe, iar sensibilitatea ISO ajunge, conform datelor indicate de producător, la 6400.

Canon PowerShot SD1100 IS are un nume aproape imposibil de reţinut, dar merită. O primă privire pe lista specificaţiilor nu este deosebit de entuziasmantă. Zoom-ul optic nu trece de 3x, iar rezoluţia CCD-ului abia atinge 8 megapixeli. Partea nevăzută este însă procesorul DIGIC III, ultimul răcnet în materie. Bijuteria asta face stabilizare de imagine, recunoaştere facială, refocus şi panorame cât ai clipi din ochi. Practic, Canon-ul ăsta te lasă să tragi cadru după cadru, folosind 26 de repere, pentru ca apoi să recompună singur-singurel ditamai imaginea panoramică.

Nu mai puţin subţire decât precursorii săi din pagină, Nikon Coolpix S52c este cât se poate de cool, într-adevăr. Şi nu mă refer atât la look-ul său elegant, cât la performanţele cu care se laudă. Rezoluţia senzorului este de 9 megapixeli, zoom-ul de 3x. Ecranul LCD egalează diagonala de 3 inch a BenQ-ului. Partea spectaculoasă vine însă din c-ul acela mic agăţat în coada indicativului. C de la conectivitate. Nikon Coolpix s52c poate comunica wireless cu alte dispozitive WiFi sau direct cu internetul, pentru a ne permite să urcăm imediat pozele din excursie pe web, pentru toţi cei rămaşi acasă.

Energie gratis

Nu doar că nu consumă nimic, dar e şi la purtător. Un încărcător solar ne poate scăpa de griji la drum lung şi în locuri mai puţin bătute. Eu aş alege un aparat Solio cu trei petale. Ocupă spaţiu puţin şi vine cu o sumedenie de accesorii de conectare. E bun nu doar pentru camera foto, dar şi pentru telefon, GPS, mp3 player şi, în general, orice nebunie electronică aş avea chef să car în vârful muntelui. Ca să vă faceţi o idee de capacitatea lui Solio, o oră la soare îmi asigură 20 de minute de convorbire sau 50 de minute de muzică prin iPod.

Galerie foto

BenQDCT800Canon PowerShot SD1100ISFuji FinepixZ200fdNikon Coolpix S52cSolio Right Left

Comentarii

Nu sunt inca comentarii.

Scrie un comentariu

Textul nu este case sensitive
Refresh

* Campurile marcate sunt obligatorii